Choi Jung Hwa

images
Grootmeester Choi Jung Hwa 

In de moderne 21e eeuw speelt de zoon van de grondlegger een significante rol. Grootmeester Choi Jung Hwa was vanaf zijn geboorte vrijwel dagelijks aanwezig bij de ontwikkeling van het Taekwon-Do van zijn vader; als geen ander is hij vanzelfsprekend op de hoogte van alle ontwikkelingen. Choi Jung Hwa is ook de enige bloedverwant van de overleden grondlegger die intensief het authentieke Taekwon-Do blijft promoten. Grootmeester Choi Jung Hwa is de president van de wereldbond ITF en volgt de authentieke visie die zijn vader heeft ontwikkeld. Daarom is ITF Royal Dutch vanaf het begin af aan aangesloten bij de ITF van GM Choi Jung Hwa. Zijn (inter)persoonlijke aanpak en uitstraling richting alle ITF members geven een extra positieve dimensie binnen de relatie tussen de nationale en de internationale ITF bonden.  Royal Dutch heeft vanaf haar start warme banden weten op te bouwen met haar moederorganisatie. ITF Royal Dutch is de enige INO (independent National Organisation) gecertificeerde organisatie van de ITF-GM Choi Jung Hwa in Nederland. Dat houdt in dat de ITF Royal Dutch de moederorganisatie en leider is van het ITf-GM Choi Jung Hwa Taekwon-Do in Nederland. De voordelen van aansluiting bij deze wereldbond zijn: de oorspronkelijke kennis van vader op zoon, de betrokkenheid van de familie Choi, de deelname mogelijkheden aan de internationale seminars en activiteiten zoals een WK en EK, de officiële registratie van dangraden, de erkenning van de nationale dojangs, erkenning van de kubgraden, de familiare sfeer en de kortingen op diverse activiteiten.

 Grootmeester Choi Jung Hwa is in 1954 geboren op Jeju-eiland, Zuid-Korea. Dit is in de periode waarin zijn vader, generaal Choi Hong Hi, de 29e infanteriedivisie van Zuid-Korea op het eiland oprichtte. De eerste training van Choi Jung Hwa was op 5-jarige leeftijd, van zijn vader. Naar eigen zeggen, zijn de vroegste herinneringen aan zijn eerste Taekwon-Do trainingen van Choi Jung Hwa van toen hij ongeveer 6 jaar oud was, kort voordat zijn vader startte met zijn tijdrovende werk voor het verspreiden van Taekwon-Do wereldwijd. Choi Jung Hwa was vanaf die leeftijd constant omringd door de hoogste gegradueerde (militaire)instructeurs die op bezoek kwamen of taken rond het ouderlijk huis hadden.

 Choi Jung Hwa werd vanaf 7-jarige leeftijd opgeleid door veel hoge instructeurs, waaronder de legendarische Han Cha Kyo en master Kong Yon Il. Instructeurs die vaak later de eerste generatie Taekwon-Do meesters werden. Op volwassenen leeftijd heeft hij jaren in het ITF-bestuur plaatsgehad. Verder hielp hij zijn vader bij het  begeleiden van seminars over de gehele wereld en het samen verder ontwikkelen van het Taekwon-Do. Hij heeft ook  zijn vader geholpen bij tal van naslagwerken. Jaren later werd hij uiteindelijk gepromoveerd tot 8e  graad zwarte band, door de grondlegger zelf, op 11 mei 1996. Naast zijn vanzelfsprekende technische vaardigheid in de vechtkunst is ook belangrijk dat hij als zoon van de grondlegger als geen ander anekdotes over zijn vader kan vertellen. Taekwon-Doins op dit moment hebben daarmee de kans deze uit zijn eigen mond te horen bij het volgen van seminars die hij wereldwijd geeft. Een greep uit zijn opmerkingen tijdens seminars de laatste jaren:

 ‘Let us not forget the legacy, nor the indelible impression that he has left in the lives of all who are dedicated to the essence of the beloved art of his invention. I know my father would command us all if we continued with the same vigor and zest which personified his life, the promotion of Taekwon-Do worldwide’.

 Tijdens internationale instructeurs seminars benadrukt hij op een passievolle wijze de correcte interpretatie van de technieken, toepassingen, theorieën en gedachten achter ‘Taekwon’, oftewel het fysieke gedeelte van de kunst. Zijn bekendste quote voor volgelingen tijdens seminars is ongetwijfeld:

‘If you know one thing true and true, then you know everything, if you know everything a little bit then you know nothing’.

Deze quote zie je ook terug in zijn trainingsprincipes. Elk klein detail is relevant en er wordt zorgvuldig aandacht aan besteed. Tijdens een seminar kan hij uren stil staan bij een relatief ‘lage’ tul, omdat als men die tul goed begrijpt en uitvoert, men de basis heeft voor alle andere tuls. Als grootmeester plaatst hij tegelijkertijd veel nadruk op de ‘Do’. De morele, spirituele en culturele aspecten van Taekwon-Do, zodat alle instructeurs de ethische kwaliteiten begrijpen en ontwikkelen die nodig zijn voor een gezaghebbende positie binnen het Taekwon-Do en in het dagelijks leven.

In juni 2002 is de grondlegger van het Taekwon-Do overleden. Zoals bij diverse martial arts zijn er na het overlijden van de grondlegger meerdere splinterorganisaties ontstaan. Choi Jung Hwa leidt de ITF op een authentieke wijze, en in tegenstelling tot andere organisaties zijn er vrijwel geen aanpassingen gedaan in het oorspronkelijke gedachtengoed van zijn vader. Op 10 April 2005 bestond Taekwon-Do 50 jaar. Tijdens het 50e verjaardagsbanket van Taekwon-Do in Atlantic City (USA) is Choi Jung Hwa officieel gepromoveerd tot de titel van grootmeester, 9e dan. Master Robert Wheatley, voorzitter van het Promotion Comité van de ITF kondigde aan dat de commissie Choi Jung Hwa had bevorderd tot 9e graad.  Nederig en verbaasd accepteerde hij in een emotionele toespraak de beslissing. Tijdens alle seminars sindsdien geeft hij echter aan dat hij geen grootmeester genoemd wil worden, omdat hij nog lang niet uitgeleerd is en omdat hij als mens niet perfect is.

Bezoek hier de website van ITF Choi Jung Hwa